Page 56 - EnterUL ONLINE
P. 56
gastronomie restaurace re
estonskÝ
kringel
makový a skořicový
foto: www.peknevypecenyblog.cz
Návštěva u děčínské kamarádky s dětmi mě inspirovala k tomuto březnovému receptu.
... při otevření dvěří nás pohltila jedinečná vůně linoucí se jejím bytem a já hned věděla,
že se peče neodolatelný Estonský kringel.
Kdo jej jednou ochutná, naprosto mu propadne: těsto je vláčné (není suché, jak bývá
zvykem u klasických buchet) a skořicová nebo maková náplň mu dodá jedinečnou
chuť. Postup není vůbec těžký, přesto ve výsledku překvapí svým neobvyklým
úžasným vzhledem. Možná nad receptem mávnete rukou a řekněte si, že pečení
není váš šálek kávy a nebudete mu obětovat svůj čas, ale kdo kringel neochutnal,
neví a nikdy se to nedozví...
Hledala jsem jeho původ, ale bližší informace se nedají nalézt snadno...
Estonský kringel je původně skandinávské pečivo, které se rozšířilo do Švédska,
Norska, Dánska, Estonska, Holandska a Německa díky římskokatolickým kněžím
ve 13. století. Původně šlo o slané pečivo, později se začlo dělat na sladko.